Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems

Af journalist Jørgen Rasmussen

Esoft Systems har stadig problemer med at hive penge hjem til sine aktionærer. På den positive side tæller dog, at underskuddet i 3. kvartal er væsentlig mindre end i det forudgående kvartal, fremgår det af selskabets nyligt udsendte kvartalsmeddelelse.

På baggrund af årets kvartalsregnskaber kan underskuddet i 3. kvartal 2007-08 således opgøres til 1.827.000 kroner, hvilket skal ses i forhold til et tilsvarende minus i 2. kvartal på 3.496.000 kroner.

Årets første kvartal gav et overskud på 711.000 kroner, hvilket sammenlagt giver et underskud for årets første ni måneder på 4.612.000 kroner. For hele året oplyser Esoft Systems, at der bliver tale om et underskud, men angiver dog ikke noget niveau.

Budgetafvigelse på 14 mio. kroner
En simpel fremskrivning indikerer dog, at årets samlede underskud snildt kan kravle op på 6 mio. kroner, hvilket skal ses i forhold til prospektets tilkendegivelse om et overskud på cirka 11,5 mio. kroner i 2007-08.

Ganske vist er budgettallet på 11,5 mio. ekskl. afskrivninger og amortiseringer af goodwill, men anslår vi på, baggrund af 2006-07 regnskabet, de to poster til 3,5 mio. kr., er der tale om en budgetafvigelse på hele 14 mio. kroner.

Ifølge virksomheden selv skyldes afvigelsen fra budgettet primært, at der er fremrykket en del investeringer på de udenlandske markeder.

Esoft Systems oplyser i seneste kvartalsregnskab, at ”effekten af salget først vil slå igennem i det kommende regnskabsår.” Selskabet giver dog ingen prognoser på størrelsen af resultatet i 2008-09, som i prospektet er sat til en EBITDA på 14 mio. kroner.

Holder Esofts forklaring stik, burde aktionærerne logisk set sætte næsen op efter et EBITDA-overskud i 2008-09, der ligger væsentligt over målet i prospektet. Den melding har virksomheden imidlertid ikke leveret indtil dato.

Vurdering:
Redaktionen har tidligere omtalt personalemæssigt ”flimmer” i Esoft og må nu også konstatere en betydelig overskridelse af budgettet. For kun et år siden lovede selskabet et overskud i år på cirka 8 mio. kroner, men resultatet bliver efter alt at dømme et minus på 6 mio. kroner.

Et sådant fejlskøn vidner om en utroværdig ledelse i et selskab, hvor pengene fosser ud af kassen. Forklaringen om ”fremskyndede investeringer” virker ikke troværdig, da selskabet ikke på noget tidspunkt siden sin start har haft underskud.

På trods af et kursfald i aktien på cirka 60 % siden børsintroduktionen og en markedsværdi på 30 mio. kroner, ser redaktionen derfor ikke det store potentiale i selskabet med den nuværende ledelse.

Da selve forretningsidéen i Esoft Systems imidlertid har vist sin styrke gennem en længere årrække med overskud, kan selskabet dog blive en udmærket investering på sigt og med den rette ledelse ved roret.

Forretningsområde:
Esoft Systems producerer markedsføringsmateriale i form af billeder og plantegninger af boliger til danske ejendomsmæglere. Redigering og tilretning af materialet finder sted på Hanoi-kontoret, der beskæftiger cirka 23 ansatte. Selskabet er i færd med at etablere sig i hhv. Sverige og Frankrig.

Kurs og nøgletal:
Aktien har gennem flere måneder bevæget sig i en nedadgående trend. Indet tyder på, at denne tendens vil ændre sig på kort og mellemlangt sigt.

Er selskabet i stand til at indfri sine egne forventninger fra prospektet til regnskabsåret 2008-09, handles aktien til en P/E-værdi på 3,8. Med selskabets tvivlsomme trackrecord in mente, finder jeg dog ikke det scenario for særligt sandsynligt.

Køb og salg:
Esoft er en af de mest illikvide First North-aktier, hvilket gør det vanskeligt at handle selv små portioner af aktier uden at påvirke kursen. Som investor vil du derfor få svært ved at sælge dine aktier i virksomheden, hvis du skulle få behov for likvider eller du af anden årsag ønsker at træde ud af investeringen.

Finanskalender:
13-9-08: Årsrapport 2007/08
25-9-08: generalforsamling

Egne aktiebesiddelser
Jørgen Rasmussens ejer ikke aktier i Esoft Systems

15 kommentarer til “Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems”

 1. Investor siger:

  Som investor er jeg rystet over forholdene hos esoft systems, hvor jeg endnu engang har læst prospektet, og ser ingen sammenhæng mellem at “vi følger prospektet” og virkeligheden.

  Ikke alene fosser det ud af kassen, men også nøglemedarbejdere forlader virksomheden - senest kundeservice ansvarlig Dorte Frandsen, som valgte at gå offentlig ud i Fyns Stiftidende om sin stilling som ny turistleder, inden en udmelding fra esoft (som igen er udeblevet).

  Poul Dines lægger op til ny ledelsesstruktur i seneste udmelding, hvor der igen skal ansættes en direktør for Danmark, selvom esoft har rigeligt med CEO’er (DK, Vietnam, Frankrig og Sverige). Men endnu værre er det, at der ingen ændringer er i den egentlige ledelse, nemlig René og Poul Dines, som er hovedaktionærer og trækker i trådene - hvad er så forskellen ?? Begge er nød til at trække sig fuldstændig, og overlade roret til professionelle ledere, som har fokus på den langsigtet forretning og medarbejderne. I det øjeblik tror jeg på, at investeringen kan blive positiv.

  I prospektet står angivet en meget væsentlig parameter for succes for de finansielle mål, nemlig at der skal udvikles 3-4 nye produkter om året. Jeg kan ikke finde en eneste udmelding om lancering af et eneste nyt produkt, selvom man har en udviklingsafdeling i DK og Vietnam. Det kan kun være et spørgsmål om tid inden kunderne påbegynder benchmarking, hvis ikke de allerede er igang.

  En af årsagerne til manglende lancering af nye produkter kan typisk være at der foretages brandslukning på levering (driften). Hvis jeg har ret, så må en af de største risici hos esoft være fiber forbindelsen til Vietnam. Vietnam er ikke et særligt internet stabilt land, hvor man før har hørt om stjålne søkabler, manglende vedligehold etc.

  Som investor kan jeg også blive meget nervøs for at høre, at CFO ikke er fundet, og at man “nøjes” med en interim manager på området. Det er risikofyldt, fordi det er viden, der på meget kort tid forsvinder ud af virksomheden, idet øjeblik interim manageren får et bedre tilbud. Og tanken om at ejeren igen skal være økonomichef i en periode, er ikke særlig heldigt.

  Uden ændringer i top ledelsen, så er min vurdering at man kan lave et simpelt regnestykke for, hvornår egenkapitalen er væk.

 2. HL KROGH A/S siger:

  Hm. med en omsætningsstigning i forhold til emisionen på mellem 40 og 50% , og nu med udsigt til styrket bestyrelse, med 2 dygtige kvinder.-
  ser det nok ikke helt galt ud.

 3. Investor siger:

  Hvis HL Krogh A/S er esoft’s nærmeste rådgivere, så er den helt galt - hvad hjælper en større omsætning, hvis ikke man evner at tjene penge, produktudvikle og få styr på sin drift. Det er da en sikker kvælning !

  Utrolig mange aktionærer er taget godt og grundig bagi, uden at man tager fat i de reelle problemstillinger hos esoft.

  Og så synes jeg at kommentaren omkring endnu flere bestyrelsesmedlemmer; mænd som kvinder er en lidt dumsmart bemærkning, idet de første bestyrelsesmedlemmer er dygtige og højt respekteret i dansk erhvervsliv. De blev blot klogere omkring forholdene efter et par måneder. Det gør de næste højst sandsynlig også !

  Jeg synes HL Krogh A/S aktivt skulle hjælpe René Dines til at komme på sporet, så virksomheden ikke lukker om nogle år.

 4. Investor siger:

  Som endelig kommentar til HL Krogh, så bortfalder troværdigheden, når navnet bag firmaet HL Krogh er : Henning Dines Krogh ! Jeg husker nu denne Dines som værende succesrig i Odense, og det kunne være kærkomment, hvis Hr Dines Krogh ville hjælpe både René og Poul Dines med at bringe esoft på rette kurs.

 5. Henning Dines Krogh siger:

  Hverken Rene eller Poul Dines forsyner mig med oplysninger om Esoft udover hvad jeg kan læse andre steder,- formentlig af skræk for at give mig oplysninger, som nærtstående. Som investor kan jeg da godt se at aktierne falder. den kraftig ekspansion i Esoft, koster penge og investeringer, der først senere vil kunne bringe et overskud frem. Jeg agter ikke at tage tabet hjem på mine og HL Krogh A/S aktier,-så jeg klapper hesten, og venter på høsten af investeringerne,- E Soft er jo ikke faldet stort mere end Danske Bank , hvor jeg også ser aktierne drøner ned.- Markedet er jo helt unormalt for tiden.

 6. Investor siger:

  Ingen tvivl om at markedet er ustabilt, og at mange aktier er faldende - andre er stigende. Men det ene problem er, at aktionærernes penge ikke bliver investeret overhovedet i produktudvikling, men at der udelukkende investeres småt fra driftmidlerne. Aktionærernes indskud (egenkapitalen) bliver udelukkende anvendt til at dække det store driftunderskud. Det andet store problem er den evige medarbejderflugt samt flugt fra bestyrelsen. Det tror jeg ikke sker i samme omfang i de omtalte virksomheder, du nævner.
  En dreven erhvervsmand, som dig - ved udmærket hvad dygtige, loyale og stabile medarbejdere betyder for en virksomhed, og du ved sikkert også hvad årsagen er i de virksomheder, hvor der er flugt !

 7. Investor siger:

  Kære Jørgen,

  Vi savner din sædvanlige dybdegående granskning af esoft systems på baggrund af seneste regnskaber i september 2008, farvel til endnu en højtestimeret bestyrelsesmedlem i oktober og ikke mindst styrtdykket i aktieværdien til nu 4,00 (december) - har man investeret de maksimale 100.000 kr, så har man altså 20.000 kr.
  Med et hårdt presset bolig marked kan godt frygte at salgstallene blot bliver værre og værre - jeg kan ikke finde nogle nyheder om nye storkunder, kæder eller lignende på deres informations hjemmeside.

  Et andet interessant spørgsmål er - hvem er egentlig daglig leder af virksomheden efter Sanne Frandsen stoppede pludseligt - er det en interim leder ?

  Og hvordan får man egentlig fat i seneste regnskaber - når man klikker på link’et economy, så kan man få statements fra 2006-2007. Man skriver i information No 11, at man kan hente oplysningerne på esoftsystems.com, men det kan man ikke - foruroligende.

  Vi håber at høre fra dig meget snart.

  Investor

 8. Investor siger:

  Værste scenarie skete fyldest, desværre. I Fyns Stiftidende kan man idag læse og se regnskabstallene fra esoft systems - og med et underskud på 11 mill kr er alle aktionærernes penge forsvundet - på knap 2 år.

  Ejeren, direktøren og CFO - Rene Dines - omtaler tidligere at en turnaround er sat i værk - med ham selv i spidsen og endda med en løn på 25.000 kr i måneden (?). Men regnskaberne fortæller at omsætningen er faldet fra forventet 65 mill kr til 45 mill kr, og antallet af medarbejdere er steget med 50 medarbejdere til 146 medarbejdere - hvilket betyder en væsentlig ringere produktivitet - er det en turnaround ?

  Det var ikke meget vi fik for pengene - og godt nok er kursen 3.5, men for 1 uge siden var den 1,36 - og mon ikke den kommer derned igen. For hvor er fremtidsperspektivet egentlig henne, når der ingen penge er at investerer for eller en planer herom ?

 9. Henning Dines Krogh siger:

  Er der nogen der har røde ører,- det sidste regnskab viser en fremgang på 16 mill. kursen d.d. på 9

 10. Bonuses siger:

  Bonuses…

  Aktienyt: First North og small cap » Blogarkiv » Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems…

 11. https://www.youtube.Com siger:

  https://www.youtube.Com…

  Aktienyt: First North og small cap » Blogarkiv » Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems…

 12. More inspiring ideas siger:

  More inspiring ideas…

  Aktienyt: First North og small cap » Blogarkiv » Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems…

 13. helpful hints siger:

  helpful hints…

  Aktienyt: First North og small cap » Blogarkiv » Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems…

 14. HTTP://www.lenetonnessen.no siger:

  HTTP://www.lenetonnessen.no…

  Aktienyt: First North og small cap » Blogarkiv » Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems…

 15. wiki.pittmantechno.com siger:

  wiki.pittmantechno.com…

  Aktienyt: First North og small cap » Blogarkiv » Pengene fosser ud af kassen i Esoft Systems…